Wat is assertiviteit? En hoe je assertiever kunt worden in het dagelijks leven

Wat is assertiviteit

Wat is assertiviteit? En hoe je assertiever kunt worden in het dagelijks leven

Wat is assertiviteit? Het wordt gedefinieerd als het vermogen om assertief te zijn zonder aanmatigend of agressief te zijn. In de wereld van therapie en psychologie is het een nuttige vaardigheid en manier van praten. Het is ook een van de belangrijkere persoonlijkheidsstijlen om onder de knie te krijgen als je een succesvolle therapeut wilt worden en het leven van de cliënt wilt verbeteren.

Het ontbreekt veel mensen aan assertiviteit. Een persoon met een laag zelfvertrouwen kan agressief en verbaal dominant zijn, waardoor negatieve gedragspatronen kunnen ontstaan. In plaats van te proberen hun gedrag te veranderen door middel van therapie en training, proberen ze onbewust hun ware gevoelens en gedachten te onderdrukken wat is assertief. Dit kan leiden tot depressie, angststoornissen, terugtrekking uit vrienden en relaties, en kan zelfs leiden tot een persoonlijkheidsstoornis zoals Narcissus. Het is aan de cliënt om te erkennen waar zijn eigen gedrag en gebrek aan zelfvertrouwen liggen en stap voor stap op een assertieve manier aan deze gebieden te werken.

Iemand die zijn zelfvertrouwen wil vergroten, zal moeten kijken naar hoe hij handelt en met anderen communiceert om erachter te komen waar zijn gebrek aan assertiviteit ligt. Misschien zijn ze overdreven opdringerig of krachtig geweest in de manier waarop ze omgaan met hun baas of collega's. Misschien houden ze er niet van om enige vorm van kritiek of richting van iemand op te nemen, vooral niet van hun supervisor. Dit zijn allemaal dingen die u moet bespreken met een gekwalificeerde specialist in assertieve gedragstherapie om hen te helpen een assertieve manier van denken en omgaan met negatieve situaties te ontwikkelen.

Link naar de website: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus